Potenciar la resiliència a l’empresa, un bon propòsit

Les empreses ben preparades en entorns VUCA  saben gestionar moments incerts i complexes.

La Resiliència és la capacitat per recuperar-nos d’alts i baixos, superar-los i fins i tot ser transformats per ells. Potenciar la resiliència a l’empresa, pot ser un bon propòsit. La resiliència a l’empresa suposa ser flexibles en situacions límit i sobreposar-nos a elles per sortir enfortits.

“La resiliència és la capacitat d’una persona o d’un sistema social de viure bé i desenvolupar positivament malgrat les condicions de vida difícils, i de maneres socialment acceptables”  Vanistendael stefan, 1996

Hi ha tres accions que cal assolir: augmentar les capacitats de les empreses en aquest entorns, potenciar les coalicions i col·laboracions, i generar equips de treball focalitzats en l’interès de millorar i seguir endavant. En aquest entorn VUCA, volàtil, incert, complex i ambigu, el ritme de vida actual ens fa estar exposats a situacions de major incertesa, d’estrès emocional,  d’adversitat, en ocasions crisis  que ens generen angoixes i frustracions.

Els equips que treballen la capacitat resilient, l’autoacceptació i l’assertivitat ajuden a evitar o alleugerir les situacions complexes tant personalment com professionalment.

Les persones resilients consideren que només a vegades hi ha moments difícils i perceben que després de la tempesta arriba la calma, que la tempesta no dura per sempre.

Et mostro alguns consells  que ajuden a les persones a entrenar-se en la resiliència

 1. Cuida les teves relacions interpersonals dins i fora de la feina. Si el teu entorn familiar i social i professional et recolza, t’ajudarà a enfrontar-te a situacions difícils de la vida. Desenvolupa les teves connexions i enforteix les teves relacions, demanar ajuda i acceptar el suport dels altres enforteix la resiliència.
 2. Sigues positiu/motiva’t! T’ajudarà molt tenir una visió positiva de tu i veure el futur amb optimisme. Ajuda’t dels pensaments positius i adopta una actitud positiva per resoldre les situacions. Evita veure els problemes com una cosa impossible i permanent canvia la perspectiva, posa’t unes altres ulleres.
 3. Sigues realista i flexible. Si ets capaç de veure una situació tal com és i saps acceptar-la, hi tindràs molt de guanyat! Accepta els canvis. Canviar és part de la vida i és important aprendre a acceptar les coses en què no tenim cap influència. Això ens ajuda a trobar la pau i la claredat mental per enfocar-nos en les coses que si podem canviar.
 4. Dibuixa el teu pla d’acció i actua en les situacions complexes tant com puguis. Fes accions positives en lloc de desconnectar dels teus problemes desitjant que desapareguessin o desitjant que la teva situació fos diferent. Posa’t metes, fes plans, fixa’t objectius i fes el pas endavant! És important que tinguis clar quins són els teus objectius i que treballis per aconseguir-los. Fixa’t objectius realistes i planifica’ls bé per aconseguir petits guanys. Cada petita fita que aconsegueixis et situarà més a prop del teu objectiu final!
 5. Desenvolupa la teva intel·ligència emocional. Gestiona les emocions, és necessari l’autoconeixement per saber com afrontar diferents moments de la vida i diferents situacions. Busca oportunitats per l’auto-descobriment, relacions de qualitat amb els altres i treballa l’autoacceptació. La IE és saber reconèixer les pròpies emocions, que entenguis el que sents, que puguis identificar quan has de controlar-te, així com evitar actuar de manera impulsiva i aprendre a sentir de manera coherent allò que et passa. La Intel·ligència emocional correlaciona positivament amb la resiliència.
 6. Mantingues l’esperança. Una actitud optimista t’habilita per a generar les coses bones que desitges en la teva vida. Visualitza el que vols i no permetis que la por i la preocupació “t’entelin” aquesta visió.
 7. Tingues cura de tu, posa atenció a les teves pròpies necessitats i sentiments, participa en activitats que gaudeixis i que et relaxin. Tenir cura d’un regularment manté la ment oberta  i el teu cos en la millor condició per lidiar amb situacions límit.

Entrenant la resiliència

Recorda que la resiliència es pot entrenar i les persones que resilients  tenen més confiança en si mateixes, controlen millor les emocions, gestionen millor els moments de la vida, i a més obtenen millors relacions personals i laborals.

“Les dificultats estan destinades a despertar-nos, no a descoratjar. L’esperit humà creix a través de l’adversitat”  William Ellery Channing

I ara sabem, quin son els passos per construir  Resiliència dins de les empreses?, aquí us anoto algunes idees:

 • Reconèixer els problemes i limitacions que cal afrontar
 • Expressar  i parlar dels  conflictes oberta i clarament
 • Registrar els recursos personals i col·lectius existents
 • Organitzar estratègies i metodologies tantes vegades com sigui necessari .
 • Revisar i avaluar els èxits i les pèrdues

Si volem construir equips resilients cal que considerem els següents factors per ser mes forts i tenir a les persones de l’equip més cohesionades:

 • Cohesió, treballant la flexibilitat
 • Comunicació sincera entre els membres del grup
 • Reafirmar un sistema d’objectius comuns
 • Resolució de conflictes a partir de les anteriors premisses

Per acabar, conèixer que la resiliència forma part del procés evolutiu de les persones i s’ha de promoure des de la infantesa i continuar entrenant al llarg de vida. Si aconsegueixes posar en pràctica aquests petits consells, estaràs molt més preparat per afrontar qualsevol situació per difícil que et sembli!

“Si vols,  pots”, primer cal pensar que es possible i voler començar a caminar. T’animes?